24 Eylül 2008 Çarşamba

FIRINDA KIYMALI , YUMURTALI ISPANAK


Bu tarifi erzurumlu arkadaslardan ogrenmistim, gayet guzel bir lezzet ortaya cikiyor, ispanagi sevmeyen cocuklar icin birde boyle deneyin derim..
MALZEMELER
-bir bag ispanak
-yarim kilo kiyma (300 gr da olabilir)
-sogan
-karabiber, pulbiber, tuz
-yumurta
YAPILISI
ispanaklari mumkun olan en ince sekilde dogradim, yikayip suyunu suzdukten sonra buyukce bir tavaya bir miktar siviyagi aldim, uzerine kiymayi ve soganlari alip kavurdum, baharatlari ve en son salcayi ekleyip bir sure daha kavurdum, sonra ispanaklari azar azar kiymayla karistirmaya basladim, hepsini birden koymaya calisirsak, tava almayacak ve karistirma islemide sorun olacaktir.. ispanagin tamamini kiymayla yedirdikten sonra ispanaklarin suyunu verip hafif cekmesini bekledim, daha sonra uzerine cikacak kadar sicak su ekleyip, pismeye biraktim, ispanaklari arada kontrol ederek gerekirse sicak su ilavesi yaparak pisirdim.(pisince suyunun kalmamasi gerekiyor) tavadaki karisimi firin tepsisine yaydim, istenirse iki yumurta bir kasede cirpilarak firca yardimiyla tum yuzeye surulur yada kisi sayisi kadar yumurta tek tek kirilarak firina verilir. ben kisi sayisina gore yumurta kirdim ve yumurtalar pisince yemegimizi firindan cikardim..
AFIYET OLSUN

22 Eylül 2008 Pazartesi

KETCAP VE MAYONEZ SOSLU TAVUK


Universitede okurken en lezzetli tavuk doneri bizim kantin yapardi. ekmek arasi tavuk doner, uzerine salata ve ketcap mayonez... harika bir kombinasyon olurdu.. ama o gunler cok geride kaldi.. simdilerde ev usulu birseyler yapmaya calisiyorum. tavugu hasladiktan sonra eger ekmek arasi yapacaksam, taneleyip az yagda soteliyorum, daha sonra ekmek arasi yapip salata ve ketcep mayonez ikilisiyle bulusturuyorum, eger pilavla servis yapacaksam asagidaki tarifi uyguluyorum.
MALZEMELER
-1 butun tavuk (tavugun sevdiginiz herhangi bir kismida olabilir)
-4-5 carliston biber
-2 orta boy domates
-karabiber,tuz
-ketcap, mayonez
YAPILISI
tavuklari derisinden ayirdim (deri sevenler kullanabilir, sagliksiz oldugu icin tercih etmiyorum) parcalara ayirip bir tencerede fazla su doldurmadan, tuz ekleyip kisik ateste hasladim(duduklude kullanilabilir ama bu sekli daha lezzetli oluyor). ilk sicagi ciktiktan sonra taneledim. biberleri ince dograyip az yagda soteledim ve tavuklari ekledim, bir sure beraber sotelemeye devam ettim, domateslerin kabuklarini soyup , kup dogradim tavuklarin uzerine ekledim. kisik ateste bir sure pisirdim, altini kapatmadan once bir miktar (istege bagli, ilk denemede az kullanilmasini oneririm) ketcap ekleyip karistirdim, altini kapatip az miktarda mayonez ekleyip, karistirdim, sevis yaparken bir kaseye once tavuktan koydum, uzerine de pilav ekleyip, tabaga ters cevirdim..
AFIYET OLSUN

21 Eylül 2008 Pazar

KARNIYARIK KUCUK BIR FARKLA



Esimin severek yemedigi yemeklerden biri malesef karniyarik, malesef diyorum cunku ben cok seviyorum. esim sevmeyince cok nadir yapar olmustum. bu hafta patlican aldim onun sevmedigi kisimlari cikararak denedim, iftari merakla bekledim.. sonuc gayet iyiydi. bu halini daha cok sevdi.. artik daha sik karniyarik yapabilecegim :))) biz normalde patlicanlari alaca soyar, tuzlu suda bekletir, yagda kizartir, boyunca bicakla hafif keser, kasikla icini acardik, kiymali harcini da ekleyip uzerine domates dilimleyip, firina gonderirdik. uzerindeki domatesler pisince yemegimiz hazir demekti. farkli olarak; kabuklarini tamamen soydum, ikiye ayirip iclerini tamamen oydum, tuzlu suda bekletip, kuruladiktan sonra yagda kizarttim. (bazilarini fazla kizartmisim ) kabuklarini soyup, icini cikarinca biraz kucuk oldular.. ama tadi gayet guzeldi.. karni yarigi sevmeyenler icin bu sekli oneririlir..
AFIYET OLSUN

17 Eylül 2008 Çarşamba

MUTLU COCUKLAR ve MUTLU EBEVNLER

Bazen yazilacak, soylenecek cok sey vardir ama nerden nasil baslayacagina karar veremezsin. bende bu yazida bu durumdayim, 15 dk dir bir yerlerden baslamaya calisiyorum, bir turlu istedigim girisi yapamadim. bu baslik altinda, deneyipte olumlu yada olumsuz sonuclarini gordugum davranislari paylasmak istiyorum. alti yasina girmis onurun, 15 aylik anilin ve dogmasina 4 ay kalan nasipse kizimiz nergizin (simdilik ismi bu :)) ) anneleri olarak cocuk egitimi, cocuk gelisimi herseyden cok gundemimde. bu konuda kitaplar okuyorum, siteleri inceliyorum. ozellikle kizimizin hayatimiza girmesinden sonra kendimi gelistirmek icin daha buyuk bir baski hissediyorum, nasipse dogdugunda kucuk oglum 19 aylik olacak. buda benim hayatimda planli, duzenli, bilincli yasamayi daha cok zorunlu kiliyor. bu surecte deneyimlerimi paylasmak ve sizlerin degerli fikirlerini almak istiyorum.. bana yorumlarinizla destek olursaniz , beni cok mutlu edeceksiniz...
sevgiyle kalin, hayirli iftarlar...
not: resim niyagara selalesinden, elimde fotograf makinasi etrafi cekerken, onurun uzaklasmaya calisan kardesini bir halle kucaginda tasiyan halini gorunce dayanamayip cektimlerimden biri :))

16 Eylül 2008 Salı

MIKRODALGA KEKI (SIPSAK TARIFLER ETKINLIGI )

Bu keki sipsak tarifler etkinliginin sahibi sevgili eda (bir demet feslegen) icinde yayinliyorum, kolay gelsin...
columbus arsivimden bir pasta mikrodalga keki.. zamaniniz kisitli oldugunda harika bir kurtarici, burdaki evimde microdalgam yok, ama en kisa zamanda almak istiyorum, bugune kadar yararli mi zararli mi bir turlu karar veremedigimden almamistim. kullaninca gordum ki cok ise yarayan bir elektronik. hamileler icin zararli diye okumustum, daha fazla bilginiz varsa ,paylasirsaniz cok memnun olurum. columbustayken kek yapacagim zaman hazir kek unlarini kullaniyordum. bu tariftede boyle bir kek unu kullandim. sade kek tercih ettim uzerine cikolata ve karamel sos dokmek icin.. sizde herhangi bir kek tarifini kullanarak mikrodalgaya sigacak buyuklukteki bir kapta kekinizi pisirebilirsiniz. ben derin ve buyuk borcam kase kullandim, normalde boyle bir kase kullanarak normal firinda pisirmek imkansiz gibi.. ama microdalgada 20 dk da pisti. derin olmayan bir kap kullandigimizda bu sure 7 dk ya iniyor.. kekin tadi browniyi (beyaz browni :)) ) andiriyor.. denemeye deger
AFIYET OLSUN

14 Eylül 2008 Pazar

MUHALLEBILI KADAYIF (YALANCI KUNEFE)


Kadayif oncelikle erzurumlularin ramazan sofralarinda olmazsa olmazlarindan biri, tabi kadayif dolmasi seklinde olmasi ozellikle tercih edilir :)) muhallebili kadayif kolay yapimi ve kunefeyi andiran tadi ile benim favorilerim arasindadir. oktay ustanin sevdigim tariflerinden biridir. yaptiginiz zaman, misairleriniz kunefe guzel olmus dediklerinde, yuzunuze tatli bir gulumseme yayilacak.. puf noktasi ince ve iyi kizarmis olmasi, serbetide yeterli gelince tam bir kunefe oluyor gercekten ... iste tarif..
MALZEMELER
-yarim kilo kadayif
-125 gr tereyagi + 125 gr margarin
Muhallebisi icin,
-1 litre sut
-5 yemek kasigi pirinc unu
-2 yemek kasigi seker
Serbeti icin,
-5 su bardagi seker
-5 su bardagi su
- bir kac damla limon
YAPILISI
genellikle yaptigim zaman yarim kilo kadayifi degilde orta boy borcam icin yeterli miktari tercih ederim. diger malzmeleri de o oranda azaltarak kullanirim. bu sekilde daha iyi sonuc almisimdir :)) ilk defa deneyecek olanlara onerilir.. ilk once serbetini ve butun malzemeleri karistirarak muhallebisini pisirip sogumaya biraktim. yarim kilo kadayif icin dikdortgen firin tepsisini kullandim. tereyagi ve margarini erittim, bir kapta tel kadayifla , kadayifin tellerini acarak karistirdim, ikiye ayirdim ve tepsiye bastirarak(bunun icin bir tabak kullana bilirsiniz) yaydim.uzerine muhallebiyi ince bir sekilde doktum. ve kalan kadayifi uzerine serdim, muhalebiler disariya cikmayacak sekilde hafif bastirdim. 200 derecede iyice kizarttim. firindan cikinca ilik serbeti doktum.yumusak olmasini istiyorsaniz uzerini kapatarak bunu saglayabilirsiniz. istenirse dovulmus findik yada tarcinla servis edilebilir..
Afiyet olsun, hayirli iftarlar

10 Eylül 2008 Çarşamba

EKSILI


Guzel anilarla dolu columbus gunlerini geride biraktiktan sonra artik ulkemdeyim ve nihayet yerlestik ve duzen kurabildik diyebilirim. insanin vataninda olmasi, havasini doya doya solumasi bir baska guzelmis, bunu buraya gelince daha iyi anladim... bahcemdeki domateslerin olgunlastigini malesef goremedim. ordayken yesil domateslerimden yoresel bir yemek olan eksili yaptim. sunumuda asci basi ve sef garson bir veda olarak birlikte yaptilar... tarife gelince de her nekadar olcu kullanarak yapmasamda olcu vererek yazmaya calisacagim..
MALZEMELER
-4-5 olgunlasmamis domates
-1 kirmizi domates
-1 su bardagindan az ince bulgur(koftelik)
-5-6 cagala yada erik
-1 irice sogan
-150 gr kusbasi
YAPILISI
soganlari ince ve irice dograyip,yagda soteliyoruz, daha onceden hasladigimiz kusbasilarini ekleyip bir sure karistirdiktan sonra salcayi ekliyoruz. uzerine suyunu dokup , kaynatiyoruz.(ilk suyu az koyularak, diger malzemeler eklendikten sonra kivam elde etmek icin kaynamis su kontrollu koyulabilir) kaynadiktan sonra bulguru ve dogranmis domatesleri ekliyoruz.bir sure sonrada cagalayi ekleyip, pisince altini kapatiyoruz.
eksili tandir ekmegiyle servis yapilan bir yemek, tabaga tandir ekmeklerini dogruyoruz ve uzerine eksiliden ekmeklerin tamamini islatacak sekilde dokuyoruz. tabi benim tandir ekmegi bulma sansim olmadigindan sade servis yaptim, son bir not; cagla bulamadigimiz zaman 1 cay kasigi limon tuzuda eksiligi verecektir, ayrica et olarak kusbasi dogranmis tavuk etide kullanilabilir..
AFIYET OLSUN
*** RAMAZANINIZ HAYIRLI OLSUN***