10 Eylül 2008 Çarşamba

EKSILI


Guzel anilarla dolu columbus gunlerini geride biraktiktan sonra artik ulkemdeyim ve nihayet yerlestik ve duzen kurabildik diyebilirim. insanin vataninda olmasi, havasini doya doya solumasi bir baska guzelmis, bunu buraya gelince daha iyi anladim... bahcemdeki domateslerin olgunlastigini malesef goremedim. ordayken yesil domateslerimden yoresel bir yemek olan eksili yaptim. sunumuda asci basi ve sef garson bir veda olarak birlikte yaptilar... tarife gelince de her nekadar olcu kullanarak yapmasamda olcu vererek yazmaya calisacagim..
MALZEMELER
-4-5 olgunlasmamis domates
-1 kirmizi domates
-1 su bardagindan az ince bulgur(koftelik)
-5-6 cagala yada erik
-1 irice sogan
-150 gr kusbasi
YAPILISI
soganlari ince ve irice dograyip,yagda soteliyoruz, daha onceden hasladigimiz kusbasilarini ekleyip bir sure karistirdiktan sonra salcayi ekliyoruz. uzerine suyunu dokup , kaynatiyoruz.(ilk suyu az koyularak, diger malzemeler eklendikten sonra kivam elde etmek icin kaynamis su kontrollu koyulabilir) kaynadiktan sonra bulguru ve dogranmis domatesleri ekliyoruz.bir sure sonrada cagalayi ekleyip, pisince altini kapatiyoruz.
eksili tandir ekmegiyle servis yapilan bir yemek, tabaga tandir ekmeklerini dogruyoruz ve uzerine eksiliden ekmeklerin tamamini islatacak sekilde dokuyoruz. tabi benim tandir ekmegi bulma sansim olmadigindan sade servis yaptim, son bir not; cagla bulamadigimiz zaman 1 cay kasigi limon tuzuda eksiligi verecektir, ayrica et olarak kusbasi dogranmis tavuk etide kullanilabilir..
AFIYET OLSUN
*** RAMAZANINIZ HAYIRLI OLSUN***

4 yorum:

Adsız dedi ki...

selam.hayırlı ramazanlar dilerim.ben erzincanlıyım ve bu yemek bizim memlekette çook yapılır..tandır ekmeginin üzerine döküp yemek harika oluyor..elinize saglık.ekşili nefis görünüyor..sevgiler.
http://hunerlieller.net

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...

Amerikada yaşayan arkadaşlarımız var.Nedense o hep zorluklarından bahseder:)
Çorba çok güzel görünüyor.Ellerinize sağlık,hayırlı Ramazanlar...

Adsız dedi ki...

gezdin gördün geldin bizimle paylaşıyorsun ne güzell

sevgilerr

elma şekeri dedi ki...

Ellerine saglik canim
Sevgilerimle.....